Acasă » verbe modale » Can, Could

Can, Could

Reclame

Can si could au sensul „a putea”, ” a fi capabil sa”, „a fi in stare sa”. Could poate fi considerat ca past simple, conditional prezent sau subjonctiv trecut al lui can.

Utilizare: Can si could exprima:

  1. (in)capacitatea fizica sau intelectuala de a efectua o actiune: I can swim very well. Pot sa inot foarte bine. Urmat de un verb care se refera la unul din simturile omului (hear, see, etc.), can este echivalentul prezentului continuu al verbului respectiv: She can see me now. Ma vede acum.
  2. permisiunea (la afirmativ) sau interdictia (la negativ): You can go now. Poti pleca acum. You cannot smoke in here. Nu ai voie sa fumezi aici. In aceasta situatie, can/could pot inlocui pe may/might in vorbirea curenta. De asemenea, could este folosit pentru a exprima o cerere mai politicoasa decat cea cu can: Can I borrow your pen? Pot imprumuta pixul tau? dar, Could I borrow your pen? As putea imprumuta pixul tau?
  3. indoiala/uimirea cu referire la o stare/eveniment, etc., in constructii accentuate din punct de vedere intonational: How could you be so rude? Cum ai putut fi atat de nepoliticos/nesimtit?
  4. cand sunt la negativ si urmate de infinitiv prezent, can/could exprima o deductie logica despre un eveniment prezent: You can’t be sleepy. You’ve just got up. Nu se poate sa-ti fie somn. Tocmai te-ai sculat.
  5. cand sunt la negativ si urmate de infinitiv perfect, can/could exprima o deductie logica despre un eveniment trecut. He can’t/couldn’t have broken it. He wasn’t even here. Nu se poate sa-l fi  stricat el. Nici nu era macar aici.

NOTĂ: la timpurile si formele care lipsesc verbelor can/could, acestea pot fi înlocuite cu be able to, be capable to

Reclame

Ai ceva de zis? OK, dar fi politicos ;)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: